Kirjastot ja Web (n)
Hivenen alle pari vuotta vellonutta Web 2.0 -keskustelua on ollut mielenkiintoista seurata. Suomessakin Web 2.0-termiä on ehditty pyöritellä jo useamman kirjoittajan voimin, joten siitä ei sen enempää. Todettakoon vain, että olen jokseenkin samaa mieltä gstepin, Zeldmanin ja Joelin kanssa - termisoppa on jo kohta liedellä. Toisaalta, eihän asiasta voi puhua, jollei sitä nimetä.
Itse olen koittanut tarkkailla Web 2.0 -huumaa kirjastojen näkökulmasta. Syksyllä yritin herättää keskustelua ( huonolla menestyksellä tosin) Koha-kehittäjien postituslistalla käyttäjälähtöisen luokittelun tarpeellisuudesta Koha-kirjastojärjestelmässä syistä, joita käsittelin aiemmassa merkinnässäni. Käyttäjälähtöisen luokittelun ohella myös moni muu "Web 2.0"-leimaa kantava teknologia ja ajattelutapa voisivat parantaa kirjastojen palvelutasoa - tai käyttäjäkokemusta, näin trendikkäästi ilmaistuna. Yhteisöllisyys, avoimet API:t kirjastojen jättimäisiin metatietovarantoihin, RSS-virrat, suosittelijajärjestelmät, virheenkorjaavat hakutoiminnot ja niin edelleen; pelikenttä on asetettu valmiiksi ja kirjastot voisivat astua mukaan.
Oli vain ajan kysymys milloin "kirjastot+Web 2.0" -keskustelulle annetaan nimi. Kirjastojärjestelmien ongelmia ja vanhakantaisia palvelukäytäntöjä suominut blogikirjoittelu alkoi kerääntyä Library 2.0 -nimen alle viime vuoden lokakuussa - toki pienemmässä mittakaavassa kuin mitä Web 2.0-kehityksestä on kirjoitettu:
Tässä vaiheessa aihetta käsitteleviä merkintöjä on jo niin paljon että asiasta kiinnostuneen suomalaisen kirjastoihmisen ei liene järkevää kahlata läpi kaikkea asiasta kirjoitettua. Walt Crawford tiivistää aina yhtä erinomaisen Cites & Insights: Crawford at Large -verkkolehtensä Library 2.0 and "Library 2.0" -numerossa (PDF) helmikuuhun 2006 mennessä käydyn Library 2.0-keskustelun olennaisimmilta osin. Myös Chris Zammarellin Library 2.0-lukulista on tutustumisen arvoinen. Ajan myötä uusin tieto suodattunee nyt pitkänäperjantaina Ann Aborissa, Michiganissa järjestetyn Library Camp 2006-epäkonferenssin wikiin. Nyt kun ITK2006-konferenssin myötä suomalainen Web 2.0-keskustelu on kasvanut verkon ulkopuolelle, löytyisikö myös Kirjasto 2.0 -epäkonferenssiin väkeä?
Muokattu: Jostain syystä WordPress hukkaa osan merkinnästä, missähän vika.